Auto leasen

Het starten van een bedrijf brengt kosten met zich mee. Als je daarnaast ook nog moet investeren in een nieuwe auto, kan het verstandig zijn om een auto te leasen. Maar hoe pak je zoiets aan? Waar te beginnen in het woud van leasecontracten? En hoe overtuig je als starter zonder jaarrekeningen de leasemaatschappijen?

 

Als startende ondernemer is het vaak lastig om de financiering van grote (bedrijfs)middelen rond te krijgen. Veel financiële instellingen vragen voor bijvoorbeeld een hypotheek of leaseauto om een garantie, meestal in de vorm van een aantal jaarverslagen. Zo’n grote investering kun je dan vaak niet doen, al is het maar omdat je als starter vaak de nodige kosten maakt en daarnaast nog onzeker bent over wat de toekomst gaat brengen. Een representatieve (bedrijfs)auto kopen is daarom soms financieel niet haalbaar. Omdat je die in sommige beroepen toch nodig hebt, kun je dan kiezen voor een leasecontract.

 

 

Wat is leasen?

Bij leasen wordt een bedrijfsmiddel gefinancierd voor een periode die gelijkstaat aan de verwachte levensduur. Hiervoor wordt een vaste rente en een vast termijnbedrag afgesproken, zodat je exact weet hoe veel je gedurende een bepaalde periode maandelijks moet betalen. Er zijn twee vormen van deze financiering: financial en operational lease.

 

Financial lease

Dit is een leasevorm waarbij de kredietverstrekker juridisch eigenaar blijft en het economisch eigendom (het gebruik en genot, de verzekering, het onderhoud) overgaat op de kredietnemer. Het volledige eigendom verkrijg je wanneer de betaling (rente + aflossing) van de laatste termijn is voldaan.

 

Omdat je vanaf het begin economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel bent, staat dit object bij jou op de balans en wordt dus ook bij je eigen vermogen opgeteld. Hierdoor heb je in de meeste gevallen recht op de investerings-, afschrijving- én renteaftrek. Financial lease wordt door startende ondernemers en ZZP'ers voornamelijk gebruikt voor kleinere bedrijfsmiddelen als computers, printers en camera's

 

Operational lease

Operational lease is de meest voorkomende vorm van autolease. Het grootste verschil tussen financiële en operationele leasing is dat bij de eerste vorm het eigendom in principe bij jou ligt, waar operationele leasing een zakelijke vorm van (lange termijn) huren is.In dit geval blijft de leasemaatschappij juridisch en economisch eigenaar van de auto en is daarmee verantwoordelijk voor het beheer en de risico's.

 

De leaseauto is hierdoor echter geen eigen vermogen en staat dan dus ook niet bij jou op de balans. Jij betaalt maandelijks de btw en bent alleen verantwoordelijk voor de kosten van het gebruik. Aan het eind van de lease-overeenkomst is er doorgaans nog sprake van een restwaarde. Wanneer je die hebt betaald, word je eigenaar van de auto.

 

Financiële garanties

Bij bovengenoemde lease-opties geldt vaak dat je een contract voor vier tot vijf jaar afsluit. Dat is in principe ook de gunstigste termijn, omdat dan de totale kosten het laagst zijn en je relatief de laagste maandlasten hebt. Het probleem voor een startende ondernemer is dat de leasemaatschappijen hiervoor vaak een financiële garantie eisen, in de vorm van een aantal jaarverslagen. Je moet aantonen dat je vijf jaar lang de lease-auto kunt betalen.

 

Flexibele lease

Voor beginnende zelfstandige ondernemers zijn er daarom twee alternatieven. Met flexibele lease kun je bij de meeste aanbieders al voor een minimale periode van een jaar een auto leasen. Dit is bijvoorbeeld aantrekkelijk voor een ZZP'er die voor een jaar als interim-manager wordt ingehuurd. Voor de leasemaatschappij is dit gunstig, omdat zij per maand een iets hoger bedrag dan het reguliere tarief voor de auto kunnen rekenen. Als je bij deze vorm het contract verlengt, gaat de tot dat moment betaalde periodieke leaseprijs omlaag.

 

Shortlease

ZZP'ers met veel wisselend werk zijn het meest gebaat bij shortlease. Dit is een leasevorm voor startende ondernemers die slechts een korte periode een auto nodig hebben of onzeker zijn over hun toekomstperspectief. Het zijn leasecontracten met een looptijd tot één jaar, waarbij je per direct het contract kunt opzeggen.

Het maandbedrag is uiteraard weer wat hoger, maar nog altijd goedkoper dan huren. Eigenlijk is shortlease de middenweg tussen huren en leasen waarbij je gebruikmaakt van de fiscale voordelen en de flexibiliteit.

 

Voordelen

  • Door een auto te leasen kun je makkelijker voor een relatief nieuw model kiezen dat je anders nooit zou (kunnen) kopen.
  • Onderhoudskosten zijn voor rekening van de leasemaatschappij.
  • Nadat je de looptijd van het leasecontract hebt bepaald, weet je precies wat je maandelijks betaalt. Je komt daardoor niet voor verrassingen te staan omdat je geen onverwachte kosten meer hebt.
  • De enige flexibele kosten die je hebt zijn de benzinekosten.
  • Omdat je geen juridische en economische eigenaar van de auto bent, ben je volledig verzekerd via de leasemaatschappij. Die zijn ook aansprakelijk voor alle andere kosten als aanschaf, afschrijving, reparaties en vervangend vervoer.

 

Nadelen

  • De maandelijkse kosten zijn bij leasen hoger dan wanneer je een auto koopt. Niet zo vreemd, want je koopt zekerheid.
  • Je hebt nooit onverwachte kosten voor onderhoud, vervangend vervoer of schadereparaties.
  • Dit leidt tot een hoger maandbedrag, maar je weet wel precies waar je aan toe bent.
  • Houd er wel rekening mee dat je geen no-claim bij de verzekering opbouwt. Jij bent immers niet de juridische en economische eigenaar van de auto.
  • Ook als ZZP'er die een auto least ontkom je niet aan de bijtelling. Die varieert de komende jaren tussen de 4 en 25 procent. Dit percentage maal de cataloguswaarde van de auto wordt opgeteld bij jouw inkomen, waar je dan weer belasting over betaalt.

 

Auto van de zaak

Ga je als aankomend ondernemer straks de nodige kilometers maken? Dan kun je overwegen om niet privé een auto te rijden, maar er eentje voor zakelijk gebruik aan te schaffen en deze op jouw bedrijfsnaam te zetten. Zakelijk rijden kan namelijk uiteindelijk stukken voordeliger zijn, maar dit geldt niet voor iedereen. Xerus adviseert u graag!